Als hondenfotograaf kom ik in aanraking met steeds meer hondensporten, zoals nu reddingswerk met honden. Af en toe hoor en zie je reddingshonden aan het werk wanneer er door bijvoorbeeld een aardbeving gebouwen zijn ingestort, meestal ver weg. Dan denk je er dus niet zo snel aan dat er dichtbij ook organisaties zijn die trainen voor reddingswerk met honden. Een tijdje geleden heb ik meegekeken tijdens een training van Reddingsorganisatie Zeeland. 

De vrijwilligers van Reddingsorganisatie Zeeland leiden honden en geleiders op tot inzetbare teams met als doel het opsporen van vermiste personen. Tijdens trainingen wordt er gewerkt met een ‘slachtoffer’, iemand die zich verstopt (bijvoorbeeld onder een zeil) in een specifiek gebied waarna de honden dit slachtoffer zal zoeken en aanwijzen aan de geleider. Wandelaars in eenzelfde gebied worden genegeerd door de honden, alleen slachtoffers die zich heel stil houden worden aangewezen.

Ik heb meegekeken met een aantal trainingsrondes bij De Heide in Bergen op Zoom. Naast het bos zijn hier een aantal open vlaktes, ideaal voor een afwisselende training. Tijdens de oefening zijn de honden zelf op zoek naar een slachtoffer, terwijl ze los lopen in het bos. Het is niet voorspelbaar hoe de honden naar hun einddoel gaan, waardoor het ook een uitdaging was om op de juiste plaats te staan voor de foto’s. Bekijk de foto’s vooral als serie, het verloop van de oefening wordt daarmee veel duidelijker.

Paul met Banjer

 

Banjer mocht speuren op de open vlakte. Enthousiast vloog hij over de heide heen tot hij de geur opgepakt had. Heel doelgericht vond hij snel het slachtoffer om dit vervolgens met een sprong tegen de rug van Paul te melden en daarna samen het slachtoffer te helpen.

Petra met Bruce

 

Tijdens de training stond er weinig wind, hierdoor was het in het bos een flinke uitdaging voor Bruce om de geur op te pikken. Nienke had zich verstopt als slachtoffer en was zo stil dat we eerst een keer voorbij haar liepen voordat Bruce de geurvlaag te pakken had. Eenmaal gevonden was het natuurlijk uitgebreid knuffelen en snoepjes eten!

Jessica met Rico

 

De hoogteverschillen in het gebied zorgen voor een mooie afleiding, de weinige wind zorgde voor een dwalende geurvlaag tussen de heuvels. En als er dan ook nog eens een fotograaf vlak bij het slachtoffer stil gaat zitten is de uitdaging helemaal compleet… Rico liet zich niet kennen en bracht Jessica met een extra rondje netjes naar het slachtoffer!

Esmeralda met Melchor

 

Melchor kreeg dezelfde uitdaging als Rico, een dwalende geurvlaag door de heuvels en dalen. De eerste foto laat zien dat Melchor een flinke voorsprong neemt om de geur op te zoeken. Eenmaal het slachtoffer gevonden start voor Melchor het ‘bringselen’, hij pakt dan een voorwerp dat aan zijn halsband zit om dit naar Esmeralda te brengen. Hiermee geeft hij aan dat hij het slachtoffer gevonden heeft. Vervolgens snellen ze samen naar het slachtoffer.

Nienke met Jindi

 

Als bonus mochten we tijdens de training onze eigen honden meenemen. Onze eigen border collie Jindi vind het echt fantastisch om te zoeken, speeltjes en/of snoepjes vind ze feilloos wanneer we deze in huis of tijdens een wandeling verstoppen. Een uitgelezen kans om eens te kijken hoe ze dit oppakt in het bos. De oefening begint gemakkelijk, met een meter of 5 afstand en veel spelen. Dit werd al snel uitgebreid naar 15 à 20 meter waarbij het slachtoffer al om de hoek ging verstoppen. Jindi deed het erg goed en werd met veel enthousiasme ontvangen. Dat smaakt naar meer!

Video reddingswerk met honden

Je zag het waarschijnlijk al op de foto’s, sommige honden droegen een kleine camera (GoPro) op hun rug. Hiermee hebben we bij een aantal honden vanaf de start vastgelegd hoe ze zoeken in het bos naar het slachtoffer, soms verdwijnen de honden namelijk uit beeld van de geleider om te zoeken. Met dit beeld konden geleiders achteraf zien hoe hun honden op zoek waren naar het slachtoffer. Het eerste (korte) filmpje geeft een algemene indruk van het speuren.

 

 

Wil je meer weten over het reddingswerk met honden? Neem dan zeker een kijkje op de website van Reddingsorganisatie Zeeland!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.