Holi kleurpoeder fotoshoot met border collies

Ben jij een fan van mijn pagina op Facebook? Dan kunnen de kleurrijke foto’s van het strand van enkele weken geleden je niet ontgaan zijn. Het zal je misschien verbazen, maar de kleuren komen niet uit Photoshop. Hoe dan wel? Met holi kleurpoeder. Met wat? Holi kleurpoeder, het poeder dat ze ook bij color runs gebruiken om een kleurexplosie bij de deelnemers te krijgen. Benieuwd hoe we dat voor elkaar hebben gekregen? Lees dan snel verder!

In januari kwam ik de eerste foto’s tegen van Jess Bell Photography uit Canada, na een tip van Wendy. Vol inspiratie en enthousiasme ging ik op zoek en kwam ik er al snel achter dat de kleurexplosie eigenlijk stofwolken waren van holi kleurpoeder. Dat kleurpoeder wordt ook gebruikt bij color runs en blijkt al eeuwen oud te zijn. Online vond ik al snel kleurpoeder – op biologische basis en niet giftig voor mens en milieu – en plaatste ik mijn eerste bestelling.

Fotoshoot op het strand

Ik heb lang nagedacht over de locatie waar ik de eerste foto’s wilde maken en op welke manier ik die foto’s wilde maken. Een sprong erbij leek me wel handig, je kan dan goed timen waar en wanneer een hond gaat springen. Een donkere achtergrond (voor buiten) had ik nog niet en binnen lijkt me die stof best lastig opruimen. Aangezien we erg fan zijn van het strand en ik hier ook vaak fotografeer besloten we op het strand af te spreken. Dat zorgt meteen voor een eigen twist aan het idee voor fotograferen van honden met kleurpoeder.

Heel veel holi kleurpoeder

Vóór we foto’s met kleurpoeder gingen maken hebben we eerst een aantal gewone foto’s gemaakt. Hoe springen de honden, hoe valt het licht en wat zou dat doen wanneer er een stofwolk rond de hond heen hangt. Na alle kanten bekeken te hebben maakten we het eerste zakje kleurpoeder open. Spannend! Maar dan, hoeveel poeder zou je nodig hebben? We probeerden eerst een klein beetje poeder. Ok, dat bleek dus te weinig, de poeder kwam amper van de vacht af. Daarna iets meer… en nog meer… en NOG meer.

De honden hadden er lol in, ze mochten immers sprintjes trekken op het strand én werden steeds heel positief beloond! Wij hadden er ook plezier in, wat was het gaaf om die stofwolken te zien ontstaan uit de vacht van die honden! Hoewel de honden het gek vonden dat er iets op hun rug gedaan werd, trokken ze verder echt helemaal niets aan van de holi kleurpoeder. We hebben er uiteraard voor gezorgd dat ze zo weinig mogelijk stof op hun kop kregen. Uiteindelijk bleek dat zo’n 30 tot 50 gram het beste resultaat gaf. Bij de border collies met de meest gladde vacht was dat best een uitdaging – bij degene met een iets vollere vacht was dat geen enkel probleem.

Colored run

Tijdens het fotograferen ontstond het idee om alle honden nog tegelijk weg te laten sprinten. We bekeken de voorraad overgebleven poeder en besloten om dit allemaal te gebruiken voor één laatste sprint. Natuurlijk eerst weer even een “dry run” om daarna alle holi kleurpoeder te verdelen over de honden. De lol zat er goed in toen we zagen hoeveel poeder er op de honden lag. Nog even een zit-en-blijf en dan lopen de baasjes weg van hun hond om… valse start! De honden beginnen eigenlijk nét iets te vroeg. Gelukkig lag ik al klaar vóór de baasjes weg liepen en begon ik meteen met schieten! Rave, Jewel, Fenna en Legend liggen aan kop. Jindi “bites the dust” en volgt op de voet. Zen vliegt het beeld uit en trekt op ‘veilige afstand’ haar eigen sprint. Wat een kracht, wat een snelheid. En wat een kleurexplosie! Wat een fantastische kleurenpracht! Mijn middag kan niet meer stuk, al zouden verder alle foto’s mislukken – dit is dé foto!

Border collies met holi kleurpoeder trekken een sprintje
Colored run

K(l)eurig stof

Na de fotoshoot werden de honden meteen op het strand goed onder handen genomen met een kam of borstel. Op die manier was het meeste stof al direct uit de vacht. Een paar keer schudden hielp daar ook goed bij – dat gaf nog behoorlijke stofwolken! De honden zijn daarna niet de zee in gegaan, op een natte vacht blijft het beter plakken. In huis hebben we geen gekleurde poeder meer gezien, al liet onze Fenna een week later nog wel een roze ondervacht zien 🙂

Interesse in een holi fotoshoot met honden?

Ben je net als mij ook zo enthousiast geworden? Dan kan ik van jou hond natuurlijk ook een gave foto met holi kleurpoeder maken. Neem even contact op en we bespreken de mogelijkheden voor een holi kleurpoeder fotoshoot met jou hond(en).